Dowiedz się, jak zorganizować zasoby Tulip dla wielu środowisk produkcyjnych w ramach jednej instancji.
Kto może korzystać z tej funkcji
Użytkownicy korzystający z planów Enterprise.
Przegląd
Obszary robocze pozwalają organizacjom zarządzać użytkownikami i zasobami dla wielu lokalizacji w ramach jednej globalnej instancji Tulip.
Obszar roboczy to partycja w ramach konta Tulip, posiadająca własny zestaw zasobów, takich jak aplikacje, maszyny i tabele, które są niezależne od innych obszarów roboczych w ramach tego konta.
Obszary robocze mogą być przydatne do:* Organizowania operacji według lokalizacji* Organizowania danych zespołów na poziomie działów
Zasoby, takie jak łączniki, można ujednolicić i wdrożyć globalnie w różnych lokalizacjach, podczas gdy aplikacjami i danymi można zarządzać lokalnie w każdym obiekcie.
Wcześniej te przypadki użycia wymagały udostępnienia wielu instancji w celu oddzielenia danych. Obecnie proces ten został uproszczony, ponieważ wystarczy zarządzać jedną instancją, w której znajduje się wiele obszarów roboczych.
Strona „Obszary robocze”
Aby przejść do strony „Obszary robocze”, kliknij ikonę użytkownika w prawym górnym rogu. Wybierz „Ustawienia konta”, a następnie kliknij kartę „Obszary robocze ” na lewym pasku nawigacyjnym.

Konfiguracja
Wraz z wprowadzeniem obszarów roboczych można przypisać nową rolę użytkownika: właściciel obszaru roboczego. Ta rola użytkownika posiada wszystkie uprawnienia właściciela konta, ale jest ograniczona do przypisanego obszaru roboczego. Wszystkie pozostałe role użytkowników i uprawnienia pozostają bez zmian.
Dowiedz się więcej o zarządzaniu użytkownikami.
When using custom user roles, note the [tulip](https://support.<span translate=).co/docs/customize-user-roles#workspaces-consideration">workspace consideration of assigning roles per workspace.
Właściciel konta może określić, do którego obszaru roboczego użytkownik ma dostęp, przechodząc do „Ustawień konta”, a następnie do strony „Użytkownicy”.
Funkcjonalność SAML i LDAP pozostaje bez zmian. W przypadku SAML właściciele kont będą mieli możliwość określenia mapowania obszaru roboczego z poziomu swojego dostawcy tożsamości (IdP). Zostanie to wykorzystane do ustawienia początkowego obszaru roboczego dla użytkownika. Można również zdefiniować domyślny obszar roboczy dla wszystkich nowych użytkowników.
Zasoby
Oto zestawienie zasad udostępniania zasobów na poziomie konta i obszaru roboczego:
| Zakres konta | Zakres obszaru roboczego |
|---|---|
| Łączniki | Stacje |
| Funkcje łączników | Aplikacje |
| Typy maszyn | Analizy |
| Źródła danych maszyn | Tabele |
| Urządzenia brzegowe | Maszyny |
| Kamery IP | Kamery |
| Detektory kamerowe | Tabela użytkowników* |
*Gdy włączona jest funkcja obszarów roboczych, zakres tabeli użytkowników ogranicza się do użytkowników zdefiniowanych w danym obszarze roboczym. Role globalne (właściciele kont) nie są uwzględniane w tabeli użytkowników dla poszczególnych obszarów roboczych, co może wpływać na możliwość uruchamiania logiki aplikacji wymagającej odczytu lub zapisu w tabeli użytkowników.
Ustawienia
Po włączeniu funkcji obszarów roboczych poniżej przedstawiono zestawienie ustawień dotyczących konta i obszaru roboczego, które mogą być dostosowywane przez właścicieli kont na poziomie konta oraz przez właścicieli obszarów roboczych na poziomie obszaru roboczego:
| Ustawienia konta | Ustawienia obszaru roboczego |
|---|---|
| Konto | Obszar roboczy |
| Użytkownicy | Użytkownicy |
| Odtwarzacz | Data i godzina – strefa czasowa |
| Data i godzina – tylko format | Harmonogramy i zmiany |
| Paleta kolorów | Czas pracy urządzenia |
| Tryb programisty | Zatwierdzenia |
| Dostęp do sieci | API Tulip |
Dodawanie użytkowników do wielu obszarów roboczych
W edytorze aplikacji możesz przechodzić między obszarami roboczymi, korzystając z menu rozwijanego w lewym górnym rogu strony z poziomu stron ograniczonych do danego obszaru roboczego.

Role globalne: Właściciele kont mają możliwość poruszania się między obszarami roboczymi w ramach jednej instancji.
Role w obrębie obszaru roboczego: Użytkownicymogą należeć do wielu obszarów roboczych, pełniąc odrębną rolę w każdym z nich.
Po dodaniu użytkownika do wielu obszarów roboczych będzie on mógł wybierać z listy obszarów roboczych, w których posiada rolę, jak pokazano powyżej.
Dodawanie/archiwizacja/zmiana nazwy obszaru roboczego
Właściciele kont mogą tworzyć nowe obszary robocze, a także zmieniać ich nazwy, archiwizować je i przywracać z archiwum. Aby uzyskać dostęp do tych funkcji, przejdź do strony Obszary robocze w sekcji Ustawienia konta.
You cannot archive workspaces that use the Enterprise App Exchange. You must first disable this feature from your workspace.
Przenoszenie aplikacji między obszarami roboczymi
Funkcja importu/eksportu aplikacji pozostaje niezmieniona we wszystkich obszarach roboczych w ramach tej samej domeny instance.
Więcej informacji
{{snippet.Czy znalazłeś to, czego szukałeś?}}
