Zmiana uprawnień do edycji w aplikacjach

Prev Next

:::(Warning) Before a user is able to perform certain actions on ANY app, they must have the correct Role in the platform. See this guide to Default Roles{target=_blank} or this guide to Custom Roles{target=_blank} to learn how to manage role capabilities across all apps.
:::

Oto jak uniemożliwić niektórym użytkownikom Tulip modyfikowanie poszczególnych aplikacji.

W swojej instancji Tulip możesz chcieć ograniczyć uprawnienia do edycji określonych aplikacji. Na przykład inżynierowie na jednej linii produkcyjnej mogą otrzymać uprawnienia wyłącznie do edycji aplikacji związanych z ich linią.

Uprawnienia te istnieją dla każdej aplikacji w Tulip. Jednak aby użytkownik mógł pomyślnie wykonać działanie w danej aplikacji, musi posiadać dwa różne rodzaje uprawnień: 1. Rolę, która obejmuje to uprawnienie; 2. Odpowiedni poziom uprawnień do tej konkretnej aplikacji, zgodnie z poniższym wykazem

Każdy poziom uprawnień do aplikacji dziedziczy uprawnienia z poprzedniego poziomu. Poniżej przedstawiono, w jaki sposób różne działania związane z aplikacjami odpowiadają różnym uprawnieniom do aplikacji oraz uprawnieniom na wysokim poziomie w ramach ról.

Poziom Możliwość Poziom uprawnień aplikacji Wymagane uprawnienie roli
1 Wyświetlanie zawartości aplikacji Wyświetlanie Wyświetlanie aplikacji
1 Wyświetl ukończone aplikacje Wyświetl Wyświetl aplikacje
1 Duplikuj aplikację Wyświetl Tworzenie, edycja i archiwizacja aplikacji
1 Eksportuj aplikację Wyświetl Eksportuj aplikacje
1 Użyj trybu programowania{target=_blank} Wyświetl Przejdź do trybu programowania
1 Zatwierdź aplikację Wyświetl Zatwierdź aplikacje
1 Przywróć aplikację Wyświetl Tworzenie, edycja i archiwizacja aplikacji
1 Importuj nową wersję Przeglądaj Importuj aplikacje
2 Edytuj aplikacje Edytuj Edytuj aplikacje
2 Archiwizuj aplikację Edytuj Tworzenie, edycja i archiwizacja aplikacji
2 Zmień nazwę aplikacji Edytuj Edytuj aplikacje
2 Przenieś aplikację Edytuj Edytuj aplikacje
2 Przywróć wersje aplikacji Edytuj Tworzenie, edycja i archiwizacja aplikacji
3 Opublikuj nową wersję aplikacji Opublikuj Tworzenie, edycja i archiwizacja aplikacji
4 Modyfikuj uprawnienia aplikacji Własne Tworzenie, edycja i archiwizacja aplikacji
4 Przypisywanie osób zatwierdzających Własne Możliwość wyznaczania osób zatwierdzających

Aby zmienić uprawnienia do edycji poszczególnych aplikacji, kliknij kartę „Uprawnienia” w widoku podsumowania aplikacji.

Jak ograniczyć uprawnienia do edycji aplikacji

Wszyscy właściciele kont oraz właściciele Workspace mają uprawnienia „właściciela” do każdej aplikacji. Dzięki temu użytkownicy z szerokimi uprawnieniami mogą wprowadzać zmiany w aplikacjach.

W zależności od konfiguracji konta i obszaru roboczego dla wszystkich nowych aplikacji obowiązuje jedno z następujących ustawień domyślnych: 1. Wszyscy użytkownicy Tulip są „właścicielami” każdej nowej aplikacji. 2. Tylko twórca aplikacji jest jej właścicielem (obok właścicieli konta i właścicieli obszaru roboczego).

Aby ograniczyć listę osób uprawnionych do edycji aplikacji, kliknij „Dodaj uprawnienie” i dodaj siebie jako właściciela aplikacji, jeśli nie figurujesz jeszcze na liście właścicieli.

Następnie kliknij znacznik wyboru, aby potwierdzić zmianę.

Dodaj innych użytkowników Tulip, którzy powinni być właścicielami lub edytorami aplikacji.

Następnie zmień uprawnienie dla opcji „Wszyscy” na „Może przeglądać”. Kliknij znacznik wyboru, aby potwierdzić tę zmianę. Uniemożliwi to innym użytkownikom modyfikowanie aplikacji.

Domyślnie wszyscy użytkownicy Tulip mogą przeglądać dowolną aplikację na Twoim koncie Tulip (lub w obszarach roboczych, których są członkami).

Zmiany uprawnień podczas kopiowania i importowania aplikacji

Podczas kopiowania lub importowania aplikacji do nowej instancji wszystkie uprawnienia są automatycznie resetowane do ustawień domyślnych dla Twojego konta lub obszaru roboczego. Zależy to od konfiguracji Twojego konta.


Czy znalazłeś to, czego szukałeś?

Możesz również przejść na stronę community.tulip.co, aby zadać pytanie lub sprawdzić, czy inni użytkownicy mieli podobny problem!